Twitter Updates

    follow me on Twitter

      Tak jde čas - tak trochu jiný pohled

      Před více jak jedenácti lety jsem si koupil první Apple produkt. Byl to MacBook Pro 15" za neuvěřitelných 43000,-  a byl pro mě vstupní branou do světa s jiným operačním systémem, jinými návyky a přístupy. Byl jsem holobrádek, kterému v tomto směru teklo mléko po bradě. Vůbec jsem netušil, co jsem tím odstartoval a že za 11 let bude moje domácnost jablečným sadem.

      Ač se to zdá z dnešního pohledu zvláštní, nebylo v těch letech na českém internetu moc zdrojů. Byly cca dva internetové weby, jedno internetové fórum a pár nadšených blogerů. Jako důkaz jejich existence mám ještě jejich odkazy uvedené na tomto blogu. Jejich obsah byl ale na míle vzdálený tomu, co vidíme dneska. Diskuse i články byly hodně odborné. Neřešily se tapety, kryty, materiál pásků a podobné záležitosti. Neřešilo se ani to, jestli akcie Applu padají, nebo rostou. Pro mě to byl vlak, do kterého naskočit, bylo dobrodružstvím. Rozhodně ne jistotou.

      Protože jsem nevěděl vůbec nic a ani neměl nikoho v okolí, kdo by Apple používal (pro mladší jen podotýkám, že nepíšu o době ledové, ale o roku 2007), založil jsem si tenhle blog, kam jsem psal zkušenosti totálního telete. Apple komunita byla velice vstřícná. Rady i povzbuzení chodilo ze všech stran. Tuším, že v té době se těm lidem ještě neříkalo ovce. Ale možná se pletu. Z mých článků kde jsem se hlavně ptal, jsem postupně přecházel na články, kdy jsem si dovolil dávat rady. 

      Krátce po MacBooku přišel první iPhone. Dovezen z USA. U nás nebyl určen k prodeji, takže se musela hledat řešení.  Dobrodružství typu unlock, jailbreak... Trochu zaklínadla. Bacha na chybu, jinak zůstane na stole ležet jako těžítko. Cena tuším 8000,- Umělo to všechno. Na tu dobu tedy. Až na "zásadní" věci, jako neexistence doručenek SMS - koho to dnes zajímá? No a nemožnost instalace aplikací mě netrápila jednoduše proto, že jsem nevěděl, že by to mělo být možné a něco mi to přinést. Říká se tomu sladká nevědomost. Když ji člověk má, je paradoxně více spokojený, než když ví, že by mohl mít něco co nemá. V obou případech má kulový. V prvním je ale šťastný jen z toho co má a umí si to tak užít. To byl pro mě iPhone. 
      V roce 2007 to rozhodně nebylo něco, co by mělo dokazovat status bohatého člověka. Spíše naopak. Pokud někdo s extra vybavenými PDA komunikátory typu Compaq, nebo telefony ala Nokia 9500 viděl tohle zařízení, klepal si na čelo. 

      Následoval zázrak zvaný Time Capsule. Router s diskem, kam se mi zálohoval můj Mac a já se mohl s Time Machine procházet v čase. Mimochodem, stále funkční. Jen nepoužívám. Přeci jen ten HD dělal docela kravál. A další drobnosti, jako Air Port Express. Router přímo v zásuvce. Uff. 

      iPad byl další krok. Bylo to prvně, kdy jsem zjistil, že si kupuji něco od Applu, aniž bych věděl proč. Applisty populární fráze "to dává smysl" (mám podezření, že ji zavedli pánové Mára a Březina) mi do tohohle produktu moc nezapadala. Tady jsem měl zpozornět. Neomotává si mě ta firma už moc? Proč kupuji něco, co nepotřebuji? Ale o tom později. 
      Vzpomínám si na první představení iPadu a na sledování jednoho komentovaného live streamu tehdejší keynote. Komentátorem byla taková podivná dvojice. Jedním z oné dvojce byl klučina, tuším, že jméno měl Roman a příjmení Zavřel. Jako dnes slyším slova tohoto "vizionáře", když Jobs představil iPad. Bylo to něco ve smyslu, že je to hnus, že se mu z toho až zvedá žaludek a jak to není k ničemu. Přerostlý iPhone. Škoda, že jsem si ten stream té komické dvojice nenatočil :-) 

      Apple tenkrát na něčem, čemu se dnes říká ekosystém teprve pracoval. Já si ho vytvářel v rodině. Největší tester byla moje mamina. Koupil jsem ji Mac Mini tuším za 17 000,-  a pozoroval, jak si s ním poradí člověk v 65 letech. No a psal jsem o tom mini seriál. Znovu to byla zábava. Mimochodem dnes, v 74 letech jede mamina samozřejmě na iPadu a ten používá hlavně na "fejsko", ale leze přes něj i do internet bankingu a chatuje s kámoškama na všech možných messengerech. Jen to Touch ID ji moc nefunguje. Z práce na zahradě má často otisk prstu mimo rozlišovací schopnost tohoto zázraku. 
      Apple se začal pomalu ale jistě šířit mezi více a více lidí. Mít samolepu jablka na autě už přestávalo být poznávacím znamením minority. Naopak začala silně konkurovat nálepkám STK. 

      No a tak to šlo dál a dál. Přestal jsem psát blog, protože jak by řekli applisté, nedávalo to smysl.  Apple se u nás v ČR stával spotřební záležitostí. Z toho jsem měl radost. Osobně se cítím líp, když někde sedím s macbookem a nejsem za exota. Dřív to tak bylo. Dneska se podívejte, kolik lidí na nich v kavárnách pracuje. Kolik lidí si je přinese na pracovní schůzku. 
      Apple si mě začínal omotávat víc a víc. Hodinky, HomePod, novej MacBook, novej iPad, AirPods... No a proč ne, když to mezi sebou tak pěkně pracuje. Vždyť to zjednodušuje život. Předplatný Apple Music, iCloud... Vše nakoupeno. Vše šlape. A navíc (proto jsem uváděl ceny) z počátku nebyly ty skvělé hračky tak mimo cenovou realitu. Ano, Apple nikdy nebyl nejlevnější. Ale ceny, za které své produkty prodával byly obhajitelné. Dávaly smysl :-) Dnes se nám iPhone nenápadně vyšplhal z 12 000,- na 30 000,- který je brán jako základ. Svůj současný MB jsem pořizoval za více jak 60 000,-  jen to už není 15", ale 13", a tak bych mohl pokračovat. 

      A o co ti jde? Můžete se ptát a já budu rád. Jde mi o to, že si začínám připadat jako někdo, kdo se nechal nachytat. Začínám mít totiž pocit, že Apple udělal něco, co dělají drogoví dealeři. Nejprve - relativně levně - naláká na produkty. Jenže onen produkt není to stěžejní. To co vás omotá je právě onen vyzdvihovaný ekosystém. Když už vás do něj dostal a máte všechny ty služby, je přinejmenším  složité odejít. Složité, zdlouhavé, komplikované. A Apple si to moc dobře uvědomuje. OK, ale jde to. Jenže oni to mají i lidé okolo vás. Ty, které jste tam jako správní pomocníci dealerů také nalákaly. S nimi sdílíte foto, komunikujete přes iMessage. Těm jste dali přístup do společné knihovny Apple Music a mají tam své oblíbené písně. A je nemůžete nutit, aby s tím skončili a šli s vámi objevovat nová dobrodružství. A když už jste takhle zaháčkovaní, začne vám firma parádně zvedat ceny. Ne v rámci inflace,růstu životní úrovně, ekonomiky... Ale pěkně od podlahy. Jasně, poptávka/nabídka. Vzpomeňte si ale, jak za poslední roky sedíme před keynote s otevřenou pusou, když se zmíní ceny. Dříve jsme otevírali pusu kvůli šoku z inovací. Poslední s iPady a Macy je toho další ukázkou. Nejzákladnější verze nového iPadu s tužkou za 26.000,-
      No a najednou si nejdete koupit ty produkty za ceny, které jste znali, když jste si je kdysi kupovali. Zjistíte, že teď je to zásadně o něčem jiném. 




      Mám produkty Applu pořád rád. Pro Apple je ale mnohem těžší přesvědčovat mě ke koupi novinek a upgradů. Jako služby si postupně volím ty, které nejsou na Apple vázané. Jako přípravu, pro případný méně bolestný přechod. Ano, silná propaganda ohledně soukromí stále nutí přemýšlet, jestli používat na fotky Google, nebo na cloud OneDrive atp. Ale není ono soukromí, které je Applem prezentováno, "kompenzováno" právě tím, že musíte pro dávku chodit stále ke stejnému dealerovy a on vám ji neustále zdražuje a zdražuje? A když už je to o osobním rozhodnutí, které samozřejmě mohu vždy změnit, protože mě nikdo do ničeho nenutí, měl bych se stydět za to, že jsem do tohoto systému přilákal i mě blízké lidi, kteří si nemohou dovolit kupovat po dosloužení nové produkty, které jsou o 100% a více dražší, než v době, kdy jsem je přesvědčoval k jejich koupi? A když jim poradím, aby si koupili jinou značku, při následném výčtu věcí, které kvůli tomu budou muset změnit se vyděsí a raději šáhnou do úspor aby pokračovali v tom, co jsem jim prezentoval jako něco, co dává smysl?

      A i kdyby všechno co jsem uvedl bylo vyvratitelné. Je z pohledu firmy která tvrdí, jak je pro ni zákazník důležitý dobré, když onen zákazník má podobné pocity?


      Konečně správné barvy kalendářů v iPhonu

      Kalendář je pro mě velice důležitá věc a co si budeme povídat, ten na iPhonu je - v případě že s ním potřebujete opravdu pracovat - bída s nouzí. A aplikace na App Store? Jedna za devatenáct a druhá bez dvou za dvacet. Hlavní kalendář je pro mě ten na Googlu. iCal v Leopardu je sice fajn, ale v práci musím používat Windows, takže řešením je synchronizace Google kalendáře s iCalem v Macu (BusySync) a na iPhone přes Exchange. Jak jsem tu ale několikrát psal, problém při synchronizaci kalendářů v iPhonu je ten, že nedodržuje barvy kalendářů z Google kalendáře. Není to tak zanedbatelná věc jak by se mohlo zdát. Mám velký počet kalendářů a barvy jsou pro mě tou nejrychlejší prvotní orientací. Jsem prostě zvyklý, že když vidím červenou událost, znamená to pro mě, že se s někým musím setkat, když modrou, že mě čeká nějaká cesta, zelenou že jde o ToDo atp. Jenže iPhone tohle dokonale ignoruje. Jestli máte MobileMe, pak OK, ale to jsem zrušil. U synchronizace přes Exchange bere iPhone v potaz jen 5 barev a řadí je dle své vůle. Celá ta léta jsem zkoušel tohle nějak vyřešit a nedařilo se. Poslední u čeho jsem skončil bylo, že jsem sesynchronizoval postupně po jednom každý kalendář do iPhonu zvlášť v takovém pořadí, aby mi dával barvu kalendáře přibližně stejnou, jako mám na Google. Jenže po 5 kalendářích se začaly barvy opakovat od začátku (iPhone začíná červenou, oranžovou, modrou, zelenou, fialovou a pak zase od začátku) a byl v tom zase bordel.
      Až tento týden se mi po těch dlouhých letech dostalo osvobození. Jmenuje se CalDav. Jde o protokol, který začal iPhone podporovat od verze FW 3.0. Nebyla to žádná zásadní a viditelná věc a tak se o ní v podstatě i málo ví. Nastavil jsem si tedy synchronizaci Google kalendáře za pomoci CalDAV a... Vše parádně funguje. Barvy kalendářů přesně odpovídají těm, co mám na Googlu a v iCalu. Jediná nevýhoda pro někoho může být, že se synchronizace provádí pouze při spuštění kalendáře v iPhonu, nefunguje tu push. Postup je jednoduchý. Snad to někomu pomůže.

      v iPhonu - Nastavení / Mail, Kontakty, Kalendáře/ Přidat účet/ Ostatní/ Přidat kontakt CalDAV/ do kolonky Server napsat www.google.com a doplnit přihlašovací údaje

      Do prohlížeče zadat adresu https://www.google.com/calendar/iphoneselect
      Zaškrtnout kalendáře pro synchronizaci s iPhonem






      Podsvícení vybrané položky ve Stack

      Pro přehlednost při brouzdání ve Stack je možnost zapnout zvýraznění - podsvícení položky, nad kterou přejedete myší. Pro zapnutí této funkce ve Snow Leopardovi zadejte do Terminálu příkaz:

      defaults write com.apple.dock mouse-over-hilite-stack -boolean YES
      killall Dock




      Jak zapnout Genius Mixes v iTunes 9

      Novou funkcí v iTunes 9 jsou Genius Mixes. V podstatě jde o automatické poskládání 12 alb která obsahují stejné druhy písní od různých interpretů z vaší hudební knihovny. Je to celkem fajn věc. Máte chuť na něco tvrdšího cestou po městě? Vyberete si album, které obsahuje pouze rockové pecky. Máte chuť na Chill Out při nákupu v supermarketu? Ani tady vás Genius nezklame. Album má připravené. Samozřejmě toto šlo řešit už dříve, za použití filtrů typů skladeb, jenže když ono je tohle líbivější a pohodlnější :)












      Mě se ale po instalaci nových iTunes 9 tato funkce v postranním panelu pod Genius položkou neobjevila. Pokud ji tam nemáte také, pak použijte následující postup:

      V iTunes menu vlezte do "Store" a poté zvolte "Update Genius"

      Je možné, že vám to hodí hlášku o nedostupnosti serveru a podobně. Zkoušejte to tedy dokud se věc nepodaří. Mě to vyšlo na čtvrtý pokus. Po updatu se vám v iTunes ukáže ikona Genius Mixes (viz níže).


















      V případě, že chcete mít tohoto "Génia" i v iPhonu, zaškrtněte si v iTunes v okně nastavení synchronizace Music položku Genius Mixes a vyberte alba o která máte zájem.












      Po synchronizaci iPhonu s iTunes se vám ukáží Genius Mixes i v iPodu.

      Synchronizace kontaktů Address Booku s Googlem ve Snow Leopardovi

      Ne příliš propagovaná novinka v Address Booku Snow Leoparda je vylepšení synchronizace s kontakty na Googlu. V předešlé verzi bylo možné synchronizovat kontakty také, bylo ovšem ještě nutné mít toto povoleno v iTunes pro iPhone. To mohlo být pro někoho nežádoucí. Nebo bylo možné využít aplikací třetích stran, kde ovšem nedocházelo ke klasické synchronizaci, ale pouze k přenesení kontaktů jednorázově. Nyní probíhá synchronizace Address Book - Google přímo a bez problému včetně fotografie u kontaktu.
      Nastavení je v Preferences Address Booku.

      Jak pustit aplikaci v 32bitech

      Jak je už všeobecně známo, jedna z nejzásadnějších změn na Snow Leopardovi je jeho 64-bitová podpora. Někdy se ale může hodit spustit aplikaci v 32 bitech. Například doplňky pro Safari, Adblock a Glims jinak nepoběží. Jak to udělat? Jednoduše, stačí vlézt do "Get Info" u dané aplikace a v Info panelu zaškrtnout "Open in 32-bit mode".

      3GS stručné dojmy

      Dnes jsem si na poště vyzvedl iPhone 3GS 32GB black. Nechce se mi psát recenze, myslím že dojmy v bodech stačí. Kdyby někdo chtěl vědět víc, může se ptát.

      - Markantní zrychlení systému
      - To co nyní předvádí Safari je skvělé. Rychlost načítání, scroolování, náběh aplikace...Překvapilo mě to a brouzdám víc než dřív.
      - Nádech zabarvení displeje předělal Apple na GS víc do žtuta. Nemohu si na to stále zvyknout a vadí mi to.
      - Baterie vydrží opravdu déle. Ale jakmile se pustí Push jde to do háje a procenta mizí před očima (UPDATE: zdá se, že na vině je Nimbuzz. Aplikace šla z telefonu pryč a subjektivní dojem je ten, že Push sice nyní ovlivní výdrž, ale už baterie neklesá tak dramaticky)
      - Push mi funguje spolehlivěji než s patchem na 2G. V podstatě na IM+ dojde vše co má.
      - Moje kolíbka na nabíjení z iPhonu 2G se nedá s 3GS použít. To naštve
      - Síla přijímače GPS je slabá. V mém bytě GPS nechytím ani u otevřeného okna.
      - Kompas při navigaci je parádní stále nedoceněná (nebo spíš podceňovaná) věc.
      - Přemýšlím jestli jít do jailbreaku. Některé věci mi chybí (last.fm na pozadí, poof a pod.)
      - Nový povrch displeje je opravdu přínosem. Otisky nejsou tak vidět a když už vidět jsou, stačí jedno přejetí o rukáv a jsou pryč.
      - S VoiceOver jsem se neskamarádil. Asi nemám ten správnej přízvuk.
      - Podstatné zrychlení načítání Google Maps v aplikaci Maps dost zpříjemnilo práci s touto aplikací a učinilo jí použitelnou. Při posouvání mapy, nebo při fokusu dochází téměř okamžitě i k vykreslení a to i při EDGE připojení.

    ← Older