Twitter Updates

    follow me on Twitter

      Webová úložiště a chudáček iDisk.


      Poslední dobou se roztrhl pytel se službami, které nabízí vzdálený tzv. "Internetový disk". Nejznámější je asi DropBox který nabízí zdarma 2GB prostoru a nyní přišel se svou službou Mesh i Microsoft. Služa nabízí 5GB a je také zdarma. Proč o tom píšu? Protože všechny tyto služby jsou prakticky na stejném principu, jako je iDisk, jenže....jenže jsou mnohem lepší, propracovanější a jsou zdarma. iDisk se od uvedení MobileMe prakticky nezměnil a pro mě je nepoužitelný. Potřebuji možnost synchronizace i s jinými uživately (hlavně na Win), potřebuji mít možnost nastavit si přístupová práva k jednotlivým složkám, atd...Nic z toho iDisk neumí a za 79 nabízí v podstatě jen úložiště souborů. Například právě zadávání přístupu na public folders uváděl Jobs jako výhodu iDisku. Jenže skutek utek a na iDisku se zatím nic viditelného neděje.
      Ze služeb které existují mi přijde nejlepší právě Mesh od Microsoftu, který je sice v Beta fázi, ale to co nabízí je nadstandard. Je podporován i OS X, ovšem zatím ne zcela (nelze používat ovládání vzdálené plochy), je možné synchronizovat složky s ostatními uživateli anichž bych je musel přesouvat do nějaké předem připravené - jako je tomu u DropBoxu - mohu ovládat plochu vzdáleného počítače, ke každě složce kterou sdílím mohu s daným uživatelem komunikovat prostřednictvím jakéhosi chatu atd atd...Ani Mesh není bez chyby, pro lidi kteří do počítačů moc nadšeni nejsou je to zatím komplikovaná věc, navíc pouze v angličtině. 
      Co mi tedy vadí, je zatuhlost Apple v rámci MobileMe. S velkou slávou uváděné funkce, které nejsou ani po téměř roce implementovány (viz Push na iPhonu pro messengery) a to vše za těžké peníze. A nejhorší na tom je to, že mě to mrzí, protože bych ty služby rád používal. MobileMe mám zaplacené ale vidím, že kolem přibývají služby propracovanější, častěji aktualizovanější a zdarma a to vidím tak trochu jako zradu.

      1 Comment

      gravatar

      Pravda..., snad to Apple co nejdriv da dokupy, zrovna jsem si totiz poridil MobileMe (59 $), ale ani to neni zeovna malo...!


      _oli