Twitter Updates

    follow me on Twitter

      Uveden FW 3.0 pro iPhone. Stojí za to?

      Tak je to konečně tady. Dlouho žádané funkce iPhonu budou dostupné díky FW 3.0. A Apple se s tím nemazlil. To vážně ne.
      - Copy&Paste které je dovedeno k dokonalosti možností kopírovat i obrázky
      - možnost používat klávesnici na šířku ve všech aplikacích, ne jen v Safari
      - kalendář provázaný s Google kalendářem a umožňující zasílat pozvánky
      - MMS
      - přeposílání SMS a mazání jednotlivých SMS
      - možnost příjmu vizitek
      - bluetooth konečně slouží k výměně informací i k poslechu hudby ve stereu.
      - vylepšené vyhledávání (nyní v rámci více aplikací).
      - díky "otevření" docku pro vývojáře, se dočkáme velkého množství příslušenství (pevné HF do auta?)
      - Push notifikace. Taková náhrada za běh aplikací na pozadí. Postupem času jsem došel k tomu, že toto je opravdu lepší varianta
      - možnost odesílat více fotek v jednom mailu
      atd...

      Celkově jsem velmi příjemně překvapen a troufám si tvrdit, že je to právě Palm a jeho WebOS v Palm Pre, který byl strašákem pro Apple. Mám stále pocit, že celý ten balík nových funkcí by jinak Apple pouštěl hezky postupně formou updatů FW 3.1, 3.2, 3.3....Nový FW přinesl nejvíce změn od uvedení iPhone a většina těch změn je zásadní a uživateli léta žádaná (a firmou ignorovaná). A to ještě nevíme, jak bude vypadat nový iPhone který by měl být představen v létě.

      Když se na to vše podívám s trochu chladnější hlavou zjistím, že většinu nabízených věcí již v iPhonu díky jailbreaku mám. MMS mít ani nebudu (1G). Tedy budu, ale ne od Applu. Mám totiž jiný GSM modul a tak mi MMS Apple nabídnout nemůže...prý. A tak ani uvedení nového FW ve mě neuhasilo myšlenku na koupi Palmu Pre. Proč? iPhone nyní totiž nabídl pouze to, co už předvedla konkurence, dofuněl se jako běžec na trati vedle svého soupeře, ale nepředběhl ho. Nepřišel s ničím novým, zásadním. Pouze dorovnal. Palm navíc nabízí ve svém WebOS víc. Je to právě propojení celého systému s Internetem. Například úžasná práce systému s kontakty. Automatické doplnění fotek ke kontaktu fotkou uživatele ze sociálních sítí jako je Facebook (a přibudou další), možnost vidět v kontakt listu, zda je uživatel online na nějakém messengeru a dát mu rovnou možnost volat mu pomocí této služby (v případě Skypu tedy i zdarma), stále propracovanější kalendář atd... Palm jakoby dokázal víc vymačkat z toho, co Apple vymyslel a přišel ještě s něčím navíc (nabíjení telefonu). Uvidíme. FW 3.0 se objeví až v létě. Do té doby už bude (snad) nový iPhone a pak se uvidí.

      2 Comments

      gravatar

      Pekne napsane. Souhlasim i s tim, ze vse popohnal Palm. Ja tedy na Palm prechazet nebudu, ale chapu, ze pro spoustu lidi to bude lakave.
      Lukas

      gravatar

      Funkcne FW3.0beta stoji za to, ale rozhodne za to nestoji pomalost a nestabilita, az budu mit cas, prejdu zpet a pockam na dalsi stabilnejsi build.