Twitter Updates

    follow me on Twitter

      Syncplicity. Tak "trochu" lepší iDisk


      Sdílení souborů je užitečná věc. Ať už kvůli tomu, že ke své práci potřebuji přistupovat z různých počítačů, nebo ji sdílet s někým jiným a nebo jen zálohovat to, co mám na HD. Pro všechny tyto účely existuje několik dobrých aplikací. První je asi iDisk, který je součástí služby Mobile Me. Vzhledem k tomu, že pracuji s lidma co mají Windows a sám Windows v práci používám, je pro mě iDisk nepoužitelný. Ostatně jako většina funkcí v Mobile Me jde o službu, která obsahuje pouze základní věci a o pokročilých službách které nabízí konkurence zdarma se mu může jen zdát. Druhou variantou co jsem zkoušel byl DropBox. Je to hodně vychvalovaná služba a má opravdu spoustu možností. Bohužel mi na ní nevyhovuje jedna zásadní věc. Soubory a složky které chci sdílet musím mít uloženy ve speciální složce na svém počítači, což mi dost narušovalo strukturu ukládání na kterou jsem zvyklý a proto jsem DropBox přestal používat. Zkusil jsem i velice podařenou službu Mesh od Microsoftu. Tam byl ovšem problém v tom, že je poměrně složitá v ovládání a lidi které jsem na ní chtěl přetáhnout jí nechápali a neuměli ovládat. Navíc je v angličtině. Také firewall v mém služebním notebooku ji neustále blokoval.
      Narazil jsem tedy na službu Syncplicity. Je to pro mě ideál, který nemá ani jeden z výše uvedených neduhů (krom toho, že také není v češtině). U Syncplicity máte zdarma 2GB prostoru a v případě, že pozvete dalšího účastníka, přidají vám 1GB navíc. V případě že potřebujete víc, musíte zaplatit. Po registraci na jejich stránkách je nutné si do počítače stáhnout program, který se usídlí v liště vašeho počítače.

      Pak stačí vybrat složky, které chcete pravidelně-automaticky synchronizovat se serverem. Lze nastavit i to, zda se má rychlost vašeho připojení podřídit synchronizaci na úkor rychlosti brouzdání po netu, nebo naopak. Po kliknutí na ikonu v liště zjistíte, jaké soubory se zrovna synchronizují (pokud se synchronizují) a kolik procent již uběhlo. Prostředí pro další nastavení se liší dle systému. Ve Windows připomíná Průzkumníka, zatím co OS X okno s detailním nastavením nemá a vše se řeší kontextovým menu z ikonky na liště. Složky které chcete synchronizovat a sdílet tedy nemusíte přesouvat ze složky kde jste je měli do teď do nějaké speciálně k tomu vytvořené, ale pouze na ně kliknete pravým tlačítkem myši a z kontextového menu zvolíte Syncplicity - Add Folder. V tu chvíli proběhne synchronizace celé složky a souborů v ní. Ikonka složky kterou takto sdílíte je označena a tak ji nepřehlédnete mezi ostatními na HD. V případě, že otevřete nějaký soubor a uděláte v něm změnu, Syncplicity to pozná a začne jí okamžitě aktualizovat na server. Ihned se tedy tato změna projeví i v souboru na serveru a případně u člověka se kterým složku sdílíte a naopak. V případě že nejste tou dobou připojeni k Internetu, tak tato změna bude samozřejmě provedena ihned poté, co se na síť připojíte. U všech předešlých služeb nebylo možné sdílet pouze samotný soubor. To byl také velký problém, protože mám složku ve které je několik souborů ale chci, aby pouze jeden z nich měla druhá strana vždy aktualizovaný a ostatní neviděla. Syncplicity umí sdílění samotných složek a řeší to tak, že vytvoří unikátní adresu tohoto souboru a vy jí pošlete mailem člověku, který bude mít přes tuto mailovou adresu vždy přístup k aktuálnímu souboru na vašem účtu. To považuji za jednu z největších výhod. Syncplicity vás nenutí myslet jinak a překopávat řazení složek a souborů ve vašem počítači tak, aby bylo možné je synchronizovat. Naopak se přizpůsobí tomu, jak máte Soubory na HD uložené vy a podle toho je ukládá na server. V případě, že s vámi někdo chce sdílet svou složku souborů (třeba fotky), vyskočí na vás okno s požadavkem kde určíte kam se má na vašem HD ona složka umístit, případně můžete sdílení odmítnout. Na Macu jsem si to vyřešil tak, že mám speciální složku, kam se mi tyto sdílené soubory (třeba ze služebního PC) ukládají.

      Přístup a veškerá nastavení můžete samozřejmě dělat i přes web. Po přihlášení na syncplicity.com se dostanete do přehledného a jednoduchého rozhraní, připomínající Windows. Mimo procházení, stažení, otvírání souborů můžete v tomto rozhraní nastavit další služby, které Syncplicity umí využít. A to je další nesporná výhoda - Syncplicity pracuje s GoogleDocs. Znamená to, že to co máte v dokumentech Google máte i na serveru Syncplicity a i ve vašem počítači a to uložené v nativním formátu Office! Zatím toto funguje u Wordu (rtf) a PowerPointu (ppt). U PowerPointu jde synchronizace zatím pouze jedním směrem (z Google dokumentů do vašeho PC), ale pracuje se na tom, aby bylo možné synchronizovat klasicky a pracuje se i na podpoře Excelu. Jak jsem psal výše, je možné sdílet s ostatními pouze konkrétní soubor ve složce. Aby nad tím byl přehled, vidíte v nastavení na webu i jaké soubory sdílíte a jak dlouho a kolikrát byly staženy. Můžete také přímo deaktivovat link na stažení souboru.
      Další skvělá věc je, že veškeré změny které na souboru provedete, se na serveru ukládají (bez toho, aniž by se zmenšovalo místo na vzdáleném disku) jako zálohy pro případné obnovení. To je opravdu užitečná věc a párkrát mi zachránila krk. Stačí pouze kliknout na soubor pravým tlačítkem myši a vybrat "Show Revisions". V tu chvíli se ukáže okno které zobrazuje celou historii změn daného souboru. Nevím jaký je tam limit, ale mám běžně uloženo několik desítek změn půl roku starých. Poté jen vyberete ze seznamu tu úpravu kterou potřebujete a máte dvě možnosti. Buď jí nahradit originál, nebo si jí pouze stáhnout do počítače s tím, že originál zůstane nezměněn. Jednoduché, prosté, užitečné.

      Syncplicity je tedy pro mě ideální služba, která mi zajistí zálohu, synchronizaci a sdílení mých souborů mezi více počítači a mezi Google Docs a uloží mi i starší změny souborů. Funguje jak pod OS X, tak pod Windows. Je jednoduchá a je zdarma. Má dostatečnou velikost (3GB) a intuitivni webové rozhraní. Neblokuje mi jí ani ten zatracenej firemní Symantec Protection Agent. A v neposlední řadě, je možné k ní přistupovat i z iPhonu.

      11 Comments

      gravatar

      Moooc dobre ty, je to fakt tak nespolehlivy jak se pise na foru? (pro OS X)

      uz to testuju, neco presne takovyhleho jsem potreboval, dik

      gravatar

      Zadny problem s nespolehlivosti jsem nezaznamenal.

      gravatar

      Jo a jste jedna vec, nevis jak se smazou stary soubory (slozky) z sevreru, aby to nezabiralo zbytecne misto?

      gravatar

      No, dobré, dobré, ale Safari 4.0.1. mi nechce otevřít účet, musím použít Operu, abych se k němu dostal, mám v Safari něco blbě nastavené?

      gravatar

      A ještě jeden dotaz - jak můžu stáhnout do počítače nejen jeden soubor, ale celou jednu složku?

      gravatar

      Mno presne tyhle dve funkce mi tu chybej
      Smazat a stahnout celou slozku..

      JaRda

      gravatar

      Moznost smazat/stahnout celou slozku z web prostredi nelze. Ale to jsem ani nikdy nepotreboval (i kdyz chapu, ze to nekdo chtit muze).

      gravatar

      No situace se ma takhle:
      -vybral jsem slozku a dal synchronizovat, uploadovala se na server
      -dal jsem "Stop synching folder"
      -no ale ta slozka na serveru zustala
      -kdyz jsem ji znova dal synchronizovat, nahrala se na server znova
      puvodni slozka tedy ze serveru nejde smazat.. dost error podle mne

      Jo a navic kdyz ten programek zapnu tak pohoda, ale po restartu pocitace synchronizovany slozky uz nejsou oznaceny.. (ikonky)

      JaRda

      gravatar

      Sám jsem před pár dny řešil stejný problém. Nakonec (vedle výše uvedených aplikací) zkusil SugarSync a jsem spokojen (včetně príma iPhone aplikace).

      gravatar

      Vyzkoušel jsem obojí - SugarSync je jednoznačně lepší...

      gravatar

      Zas tak jednoznacne to neni. Ve free verzi napr. zalohuje jen posledni 2 zmeny. Pisou o nejakem omezeni rychlosti a misto je o 1GB mensi nez Syncplicity. Je to vsechno o potrebach. Kazdy je ma jine a to co prijde nekomu jako nedostatek je pro druheho nicotna vec. Je dobre, ze je moznost si vybrat.