Twitter Updates

    follow me on Twitter

      WWDC mým okem

      Dlouho očekávaná prezentace Apple - WWDC 2009 je minulostí. Co přinesla nemá moc smysl rozepisovat, protože předpokládám, že následujících několik dní na Internetu nic jiného nebude. Nicméně pár věcí mě zaujalo. Prvně, šlo o opravdu infarktovou záležitost. Nepamatuji, že by někdy byla podobně napínavá jako letos. Výjimečná byla také svou délkou trvání. Jestli si někdo vyčlenil hodinku volna a pak si domluvil večeři, měl jí asi dost studenou. Délka přesáhla 2 hodiny a hlavní očekávání, tedy "nový" iPhone byl představen až v posledních minutách. Nový v uvozovkách proto, že jde spíše o omlazení duše, než těla. Ale proč chtít měnit něco, co je v podstatě hotové? Apple na to šel, jak je u něj zvykem, opačně než konkurence v mobilní branži. Přidal spoustu funkcí a zlepšil výkon, design nechal nedotčený. Konkurence na to jde většinou z druhé strany. Spousta telefonů během roku s jinak zprohýbaným umělým krytem, maximálně jinak barevným menu, ale jinak žádná změna.
      Co letošní WWDC také přineslo je fiasko pro všechny Insidery a jim podobné. Nic z toho co o iPhonu v posledních dnech uniklo nebylo pravdivé (co se podoby týče. Ale ani ostatní předpovědi nebyly na více jak 30% pravdy). Tady vidím možná trochu nežádoucí vedlejší efekt v marketingu Apple, který si zakládá na utajení, které vzbuzuje očekávání. Vzpomněl jsem si na větu z mého oblíbeného seriálu Mrtví jako já, kde zrovna včera padla tato myšlenka v trochu pozměněné formě: "zájem vzbuzuje očekávání. Očekávání vzbuzuje zklamání". No a zklamání se dostavilo - dle toho co jsem sledoval na fórech - právě co se týče podoby nového iPhonu. Lidé byli tak nabuzení, že si byli jisti, že k oné změně dojde....a ejhle. Může to mít i důsledek v porovnání s Palmem Pre. Teenageři chtějí změnu. Nuda je pro ně hrozná věc. A všechno co se nemění je nudné (znám to, dcera se dostává do puberty). Pre je nový, umí to samé co iPhone, ale hlavně je neokoukaný a tak by se mohla tato část populace přiklonit k němu. A co si budeme namlouvat, to je ta skupina, co je schopna utratit vše za aplikace na App Store. To je skupina cílová. Nepotvrdila se ani ona spousta dalších novinek, které měly být představeny (Netbook, Pro aplikace a pod...). Tady to si ale mohl myslet jen člověk bláhový, protože to by musela být prezentace dvakrát tak dlouhá. V každém případě ale očekávám představení Pro aplikací, jako třeba Aperture 3, v blízké době. Jakou formou to nevím, ale Apple sám zmínil, že v dnešní době je k představení novinek Internet zcela dostačující médium.
      Protože FW 3.0 byl již představen na začátku roku, došlo tak dnes spíše k oživení této novinky a proto mě nejvíce zaujal Snow Leopard. Na něj se vážně těším. Přál bych si taky, aby se v příštích letech stalo spíše pravidlem, že prezentovaná věc bude hned dostupná k prodeji, nebo ke stažení. Kdo má to čekání vydržet. A poslední můj postřeh je styl, jakým prezentace proběhla. Několikrát se stalo, že něco nefungovalo jak mělo. Na to byl "Kápo" vždycky pedant a jsem si jist, že tady někdo "dostane Steava" :)

      Video co přináší nový iPhone

      2 Comments

      gravatar

      "Kdo má to čekání vydržet." :)))))

      gravatar

      Musím souhlasit s výhradami k průběhu prezentace. Že se občas něco poskáče, to je vcelku normální, ale aby se to stalo dvakrát za prezentaci?! Nevěřil jsem, že to je Apple.
      Jinak nejvíc se mi asi líbil týpek co představoval inovace v UI OS X. Jeho styl je IMO dost podobný Stevovu. Škoda že už neprezentuje..